Η βαρβαρότητα του πολέμου (Γκουέρνικα: ένα παράδειγμα)


Ήταν σαν σήμερα, 26 Απριλίου του 1937, όταν η γερμανική ναζιστική αεροπορία σβήνει από τον χάρτη μία μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, την Γκερνίκα, ύστερα από βομβαρδισμό τριών ωρών αφήνοντας στο πέρασμά της χιλιάδες νεκρούς. 

Η ενέργεια αυτή συγκλόνισε την ανθρωπότητα καθώς λειτούργησε ως προάγγελος των όσων συνέβησαν αργότερα από τα ναζιστικά στρατεύματα.







Αναδημοσίευση κειμένου από τον Παραμυθά

Κι από το «φως» που λέει ο Καζαντζάκης, στο σκοτάδι του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου που σήμερα… «γιορτάζουμε»  την είσοδο της Ελλάδας σ” αυτόν. Το αφιέρωμα σ” αυτή την επέτειο, είναι μια φοβερή ατάκα του Πάμπλο Πικάσο σε ένα Γερμανό Αξιωματικό, που μοιάζει με ανέκδοτο. Η ατάκα, έχει σχέση με αυτό τον πίνακα του Πικάσο, που έχει τίτλο, «Γκουέρνικα» .

Να πω πρώτα δυο λόγια για όσους δεν έχουν, ίσως, ακούσει ποια είναι η Γκουέρνικα που ζωγράφισε ο Πικάσο.  Η Γκουέρνικα ήταν  μια όμορφη μικρή Βάσκικη πόλη της Ισπανίας. Αλλά η ομορφιά της έμελλε να καταστραφεί μια Δευτέρα, στις 26 Απριλίου του 1937. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας, άρχισαν να χτυπάνε οι καμπάνες για να προειδοποιήσουν τον κόσμο για αεροπορική επίθεση. Στις πέντε παρά είκοσι, Γερμανικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν την μικρή πόλη. Μέσα σε είκοσι λεπτά, η πόλη είχε ισοπεδωθεί, ενώ σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής 1654 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 889 τραυματίστηκαν.



Αυτή τη βαρβαρότητα, αποθανάτισε ο Πάμπλο Πικάσο σε ένα πίνακα με πλάτος 8 μέτρα περίπου, που του έδωσε τον τίτλο της πόλης, «Γκουέρνικα» και που πρωτοπαρουσιάστηκε την ίδια χρονιά, σε Παγκόσμια Έκθεση. Τον πίνακα τον κράτησε ο Πικάσο και τον πήρε μαζί του στο Παρίσι. Και τώρα η «ατάκα σαν σε ανέκδοτο» που σας είπα στην αρχή:  Όταν κατέλαβαν οι Γερμανοί τη Γαλλία  και μπήκαν στο Παρίσι, ένας φιλότεχνος Γερμανός αξιωματικός, θέλησε να γνωρίσει τον Πικάσο και τον επισκέφτηκε σπίτι του.




  Κοιτώντας τους πίνακες στους τοίχους, το μάτι του έπεσε στην «Γκουέρνικα» και κοιτώντας τον πίνακα με θαυμασμό, έκανε την ρητορική ερώτηση: «Εσείς το κάνατε αυτό;»  Και ο Πικάσο του απάντησε… κυριολεκτικά: «Όχι, δεν το ‘κανα εγώ, εσείς το κάνατε».

Και να κλείσω με μία σπάνια φωτογραφία της Βάσκικης πόλης λίγο μετά το βομβαρδισμό των Γερμανών και με μία, επίσης σπάνια, φωτογραφία του Πικάσο να ζωγραφίζει τον πίνακα που δείχνει τη Γερμανική βαρβαρότητα.








1 σχόλιο:

  1. Ένας γιγάντιος Θρύλος - παρακαταθήκη: Γκουέρνικα. Οι ήδη βασανισμένοι Βάσκοι (από τη δικτατορία του Φράνκο), δέχονται ένα σαρωτικό πλήγμα από την - ανερχόμενη ακόμα - Ναζιστική "μπότα". Πολλοί ιστορικοί αναλυτές παρομοιάζουν το συγκεκριμένο γεγονός με μια "αντίστροφη οπτική" του βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, από την άποψη ότι οι Ναζί έκαναν μια "πρόβα πολέμου" πριν σχεδιάσουν την επερχόμενη ευρωπαϊκή επέλασή τους 3 χρόνια αργότερα.
    Στην περίπτωση των Χιροσίμα-Ναγκασάκι,το κίνητρο ήταν το τέλος του πολέμου, αλλά με απώτερο σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων από την - για πρώτη φορά - χρήση της νεοκατασκευασμένης τότε ατομικής βόμβας...και σ' αυτήν την περίπτωση, "πρόβα" ήταν.
    Με άλλα λόγια: Άμα δεν "προβάρεις" πρώτα, πως θα "ανέβει στη σκηνή το έργο".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή